Maa-artisokka

Maa-artisokka (Helianthus tuberosus), jota kutsutaan toisinaan myös mukula-artisokaksi, on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva vanha viljelykasvi.

Viljelemme maa-artisokkaa Lopella kotitilallamme. Viljelyssä ei käytetä keinolannoitteita eikä torjunta-aineita.

Nostamme noin puolet sadosta syksyllä ja toisen puolen keväällä. Tuoretta artisokkaa on useimmiten saatavilla ympäri vuoden. Pakkaamme esipestyä artisokkaa puolen kilon pakkauksiin. Halutessasi isompia eriä ole yhteydessä.

Pääosa sadostamme myydään kuitenkin herkullisina ja rapeina maa-artisokkasipseinä.

Maa-artisokka sisältää runsaasti inuliinia, jolla on monia terveyshyötyjä. Se sisältää myös runsaasti ravintokuituja ja hivenaineita. erityisesti rautaa. Äkkiseltään maa-artisokan runsas inuliinipitoisuus voi tehdä pahojakin vatsavaivoja, mutta vähitellen inuliiniin voi myös tottua.

Lue lisää mm. terveyshyödyistä:

– https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/edullinen-terveyspommi-painonpudottajalle-talla-voit-korvata-perunan/4413120

– https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/superfood/maa-artisokka#chapter-5

Tuore maa-artisokka

Maa-artisokka on useimmille tuttua keittona. Se onkin maailman helpoin herkkukeitto – maa-artisokassa maku on itsessään, tarvitset vain kermaa ja suolaa lisäksi. 

Kokeile maa-artisokkaa maustamaan myös perinteistä perunamuusia – jo pienikin määrä maa-artisokkaa antaa muusille juhlavan maun, ja se sopii muusiin myös porkkanan kera. Maa-artisokka on myös herkkua viipaloituna ja voissa pannulla paistettuna, vain suola mausteenaan. Se antaa erinomaisen maun liha-, kala- ja kasvisliemien mausteena. Voit käyttää maa-artisokkaa myös raakana esim. salaateissa.

Huom. Voit käyttää maa-artisokan kuorineen esimerkiksi keittoon. Tarkista vain, ettei multaa ole missään mukulan haarassa. Vain muusin joukossa kuoret voivat haitata.